Fizika zgrade

Upoznavanje sa fizikalnim procesima koji se odvijaju u građevnim elementima, a bitni su za zdravlje ljudi, udobnost i funkcionalnost samog objekta, ovisno o njegovoj namjeni.


Fizika zgrade (ili građevinska fizika) je područje koje znanja o fizikalnim veličinama koristi kako bi na znanstveni način osiguralo prostor ugodan za boravak. Fizika zgrade traži dobro poznavanje građevinskih materijala na tržištu i njihovih svojstava, te suvremenih tehničkih rješenja. Ne postoji materijal koji bi bio primjenjiv u svim situacijama: neki su dobri u tlu, ali nisu praktični na krovu. Neki materijali dobro idu skupa, a drugi se “ne podnose”. Neki su dobri, ali su preskupi da bi ih se koristilo bez mjere. Potrebno je znati kada, na kojem mjestu i koji materijal upotrijebiti.

Osim po svojim fizikalnim svojstvima, materijali se razlikuju i po stupnju u kojem opterećuju okoliš. Pri tome se gleda koliko se resursa mora upotrijebiti za proizvodnju, transport, ugradnju i reciklažu na kraju životnog ciklusa. Osim pojedinih konstrukcija, fizika zgrade promatra i zgradu kao cjelinu. Analizira njene potrebe za energijom, prirodnim svjetlom, kvalitetnim zrakom optimalne vlažnosti. Provjerava akustička svojstva i pojavu buke. Fizika zgrade nije samo način da se podeblja izolacija, predvide najskuplji strojarski sustavi i najinteligentnija rasvjeta.